сряда, 2 август 2023 г.

Да вдъхнеш от далечните аромати на митовете, преданията и легендите





Ресмие МЮМЮН

Директорът на Регионалната библиотека “Н. Й. Вапцаров” Иванко Маринов ще представи новата си книга Момин камен - Родопски легенди, митове и предания” на поздравителния коктейл на 21 декември, по случай 95 години библиотечно дело и 50 години Регионална библиотека. Редактор на творбата е Петър Анастасов, а рецензент проф. Марин Ковачев. Иванко Маринов е роден в Хасково, но е израснал и живее в Кърджали. Завършил е режисура в Санкт Петербург и библиография и библиотекознание във Великотърновския университет. От 1973 г. е директор на Профсъюзния дом на културата, а от 2001 г. досега на Регионалната библиотека. Автор е на трилогията за Кърджали “Градът-кръстопът”, за която е отличен с Годишната награда на Съюза на българските писатели за 2006 година. Освен това, има 5 поетични книги и история за книгата “Небесните листа”.

За читателите на „Арда нюз“ в блиц интервю Иванко Маринов направи кратък анализ на най-новата си книга:

-Г-н Маринов, направи ми впечатление заглавието на книгата - Момин Камен и че не е разработена като тема? Как ще обясните това и защо казвате, че “Родопа планина е една особена държава” за вас?

-Момин камен е легенда, която няма конкретика в книгата, но тя е подобна на много други в нея, но тя е и препратка към Родопите -адресът на тези легенди, предания и митове. Става въпрос за момата Родопа – един от мотивите, с който се интерпретира името на планината. Родопи не е гранична разделеност, като държава, макар че се дели на Източни и Западни, а една неповторимост като география, история и култура.

- Какво провокира у вас създаването на тази творба? 

-Целта е да напомним още веднъж за населени места, които са били овчарски къшли, после махали, после села, а сега някои от тях са градове. Друго намерение е да се представят и хората, събирали, съхранявали и оставили на поколенията това културно наследство. Разбира се в малко „вестникарски“ вид, без да бъдат систематизирани, редактирани и отпечатани.

- С какво се отличават Родопските легенди, предания и митове?

-Митовете и легендите се реят във въздуха, но родопските са заземени, защото имат топонимия, носеща много следи - битови, лингвистични, всякакви, затова в книгата по естествен начин допускаме Хасковски и Родопски говори, както и турско арго, за което се консултирахме с Филип Хорозов. В първоизточниците се натъкнахме на поразителни неща. Например като това, че в две съседни села - Черничино и Попско представят различно произхода на човека - маймуна и мечка.

-(Тук Маринов показа графика, представяща приликите в ембриона на човек, маймуна и мечка). 

 19 декември 2009, вестник „Арда нюз“ - Кърджали

Няма коментари:

Публикуване на коментар