неделя, 19 юни 2022 г.

Поетесата Вилдан Сефер пред „Арда нюз” по случай Международния ден на поезията


 

Интервю на Ресмие МЮМЮН

Вилдан Сефер е  поетеса, която активно участва в културния живот на Кърджали. Автор е на стихосбирките: „Слънчев щрих”, „Прелюдия към вечност”, „Като музика”, „Строфи” и „Неизпята тишина”. Теми: смисълът на човешкото съществувание, красотата в и около нас, ЛЮБОВТА във всичките й измерения, природата като вдъхновение, вярата в БОГ и други. 

-Г-жа Сефер, какво е за Вас поезията? 

- Неслучайно, Международния ден на поезията е 21 март, който се свързва с настъпването на пролетта. За мен поезията е пробуждане на най-нежните струни в човешката душа, разцъфтяване на най-хубавото в нас, вярата в един по-хубав цвят, в който ще царуват хармонията и красотата, и ЛЮБОВТА, която е смисълът на човешкото съществуване. Тя е човекознание. Истинската поезия трябва да стигне до повече хора, които да се припознаят в нея и да почувстват собствените си чувства и преживявания. 

-Какво трябва да притежава истинската поезия? Кои са ваши любими поети? 

-Истинската поезия трябва да се споделя. Поезията не е редене на думички (стихоплетство). В нея трябва да има единство между форма и съдържание. Думите са живи и трябва да бъдем изключително внимателни към тях. Всяка дума носи своето послание. В едно стихотворение трябва да има ритъм.   

-Казват че поетите са странни хора, „чудаци”? Защо? 

-Да, поетите са чудни хора. Един човек, който не е написал даже ред може да е поет, и обратното. Всеки поет е по природа такъв. Поезията е начин на живот и възприемане на всичко около нас.  

-Как се ражда една творба? Кога написахте първото си стихотворение? 

-Спонтанно. Може да възникне някакъв ред, който след себе си води самото стихотворение. Докато се нареди пъзелът всяка думичка си търси мястото в него. В 4 клас, когато написах стихотворение за Димитър Благоев, патрона на моето училище. 

-Кой е най-вълнуващият ден от живота Ви? 

-Раждането на моя син Джани (Джанер), който следва екология в София. Той иска да посвети живота си на опазването на околната среда. 

-Какъв съвет бихте дали на подрастващото поколение и младите поети? 

-Сега расте интернет поколение. Все по-малко хора четат поезия. Подрастващото поколение трябва да се докосне до живото слово-поезията. Тук е ролята на училището. В това отношение за пример мога да посоча СОУ „П. Р. Славейков”. Семейството също е голям фактор. Божествената планина Родопи ражда истински поети. Бих посъветвала младите поети да четат поезия и да бъдат себе си. Винаги да бъдат отворени към хората, да се вгледат дълбоко в себе си. 

-Какво пожелавате на читателите на „Арда нюз”? 

- На вашите читатели пожелавам много здраве, пролетни усмивки и много срещи с ДОБРОТО и КРАСОТАТА.

Честит празник!   

21 март 2009, вестник „Арда нюз“ – Кърджали


Няма коментари:

Публикуване на коментар