сряда, 20 юли 2022 г.

Кърджали се включи в Националната кампания „16-май-Ден срещу насилието” с изложба и открита младежка сцена

Във връзка с Националната кампания „16-май-Ден срещу насилието” и проявите в Кърджали като част от нея се срещнахме с председателя на Областния съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир, който бе любезен да отговори на нашите въпроси.

 



Разговора води: Ресмие МЮМЮН

-Г-н Бекир, тези прояви ще предотвратят ли агресията и наркотичните вещества, особено сред младите хора в нашето общество?

-Насилието и дрогата са част от съвременната действителност и много трудно ще бъдат предотвратени, но ние може да ги намалим като се обединим и борим с всякакви средства срещу тях. Целта на изложбата „Агресия и наркотични вещества” е да накараме обществеността на Кърджали да се замисли над тази привидно невидима, но много сериозна заплаха, особено за младите хора-употребата на наркотици и проява на агресия.

-Как трябва да се борим срещу насилието и дрогата?

-Като общуваме ефективно с младите хора, т.е. на различни нива, за да разберем техните проблеми, притеснения и  светоглед, защото се разминават изискванията на възрастното и очакванията на младото поколение. Институциите, които работят с деца и младежи трябва да използват енергията им за полезни занимания като спорт, изкуства, създаване на клубове по интереси и ги включат в други инициативи. Ако не се разходва тяхната огромна енергия тя се трансформира обикновено в агресия. Употребата на дрога пък допълнително отключва насилието сред младежите. Социално-икономическото положение също е фактор на обществения проблем. И не на последно място трябва да контролираме себе си като си изградим силни механизми на самоконтрол.

-Какво бихте посъветвали младите хора, които са склонни към употреба на наркотици и насилие?

-Да мислят позитивно-това може да не разреши проблемите им, но при всички случаи ще ги направи поносими. Защото, както е казал един германски писател от български произход Илия Траянов -„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, винаги има изход и решенията са в самите нас.    

19 май 2009, вестник „Арда нюз“ – Кърджали

Няма коментари:

Публикуване на коментар