понеделник, 15 януари 2024 г.

Şabanali Ahmed: "Sofya Şehir Mahkemesinin Müslüman Kurultayının tescilini yapmamak için hiçbir neden yok"

 


2009 yılında yapılan Bulgaristan Müslümanları Olağan Kurultayında Yüksek Şura Başkanı seçilen Kırcaali eski Bölge Müftüsü Şabanali Ahmed 12 Şubat 2011 tarihinde düzenlenen Bulgaristan Müslümanları Olağanüstü Kurultayında tüm delegelerin oyları ile yine aynı makama seçildi. Şabanali Ahmed, Kırcaali Haber Gazetesi muhabiri Resmiye Mümün'ün sorularını yanıtladı.

- Sayın Ahmed, 12 Şubat'ta Bulgaristan Müslümanları
nın Olağanüstü Kurultayı düzenlendi. Kurultaya katılım oranı nasıldı ve nereden misafirler katıldı?


- Öncelikle 12 Şubat 2011 tarihinde düzenlenmiş olan Bulgaristan Müslümanları
nın olağanüstü kurultayı tüm Bulgaristan Müslümanlarına hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah, neticeler, alınan kararlar Bulgaristan Müslümanları açısından faydalı olur ve daha rahat bir şekilde dini hayatlarını devam etmelerini sağlar. Bulgaristan Müslümanları Kurultayı bildiğiniz gibi olağanüstü bir kurultaydı. Son bir yıl içerisinde Başmüftülük sorunu çok ciddi bir boyuta ulaşmıştı. Başmüftülük binası da mühürlenince bundan bir buçuk yıl önce yaptığımız kurultaya rağmen yeni bir olağanüstü Kurultay yapmaktan başka çaremiz kalmadı. Bu kurultayın düzenlenmesi için tüm encümenliklerin imzası var. Bu doğrultuda 8 Aralık 2010 yılında düzenlenmiş olan Yüksek Şura oturumunda 12 Şubat 2011 tarihinde olağanüstü kurultayın yapılmasına karar verildi ve iki ay gibi kısa bir sürede hızlı hazırlıklarla 12 Şubat'ta kurultayı artık geride bıraktık. Bence güzel bir kurultay oldu. Katılım beklediğimizden iyi düzeydeydi. 1000 civarında delege katıldı. Onların dışında yurt içi ve yurt dışından 300 dolayında misafirlerimiz vardı. Bununla beraber uluslararası teşkilatlardan büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanı Pırvanov'tan, Başbakan Borisov'tan kutlama mesajları alındı. ABD Büyükelçisi dahil birçok ülke elçiliklerinin temsilcileri bizzat kurultayda bulundu. İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri adına danışmanı Saadettin Tayyip Bey kurultaya katıldı ve onun mesajını iletti. Mesajda Başmüftülük sorununu İslam Konferansının yakından takip ettiğini ve inşallah kurultayın bu konuda çözüm olması gerektiğini söyledi. Bununla beraber Uluslararası İslam Örgütü IRCICA Başkanı, Türkiye Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı da kurultaya katılan misafirler arasındaydı. Hemen bütün Balkan müftüleri bizzat iştirak ettiler. Bu katılım gösteriyor ki, artık herkes sorunun çözülmesini istiyor, Bulgaristan'ın Müslümanlar üzerinde baskı varmış görüntüsünü kaldırmak istiyor, ya da var olan sorunun birlik beraberlik içerisinde çözülmesini istiyor. Biz de kurultaydan önce zaten bunu söyledik ve kurultay günü de aynı mesajı verdik. Bu kurultay herkese açıktı. Hatta biz, Başmüftü ve ben delege değildik, misafiriydik. Misafir olarak da aday olduk ve güven aldık. Aynı şeyi bu görev için talip olan, ya da bu görevi kendisinin yürüteceğini söyleyen Gencev de gelip aday olabilirdi. Orada 1000 delegenin güvenoyunu alıp göreve seçilebilirdi.
Bu kurultaydan sonra temennimiz daha güzel bir şekilde çalışmaların devam etmesi ve Bulgaristan Müslümanları
na hayır ve huruz getirmesidir.

- Kurultayın düzenlendiği gün Gencev de bir
Başmüftü seçtiklerini ilan etti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Evet, aynı gün bizim kurultaya paralel olarak Gencev de Başmüftü seçtiğini ilan etti. Basından öğrendiğimiz kadar, bu seçim onun Şurası tarafından yapılmış. Sayın okurlarımıza şunu beyan etmek istiyorum ki, bir kere onun 25 kişilik Şurasından şu anda mevcut üye sayısı 11. Onun için 25 kişilik Şurasını toplaması mümkün değil, çünkü İstinaf Mahkemesi Gencev'in Şurasını yenileme talebini reddetti. Bu vesileyle onun iddia ettiği 25 kişilik Şura Başmüftü seçmedi. Yani orada yer alan 25 kişinin yarısı Şura Üyesi değildi. Bu çerçevede onun yaptığı sadece gündemi saptırmaktır. Gencev, yeni bir Başmüftü seçtik, diyerek Bulgaristan Müslümanlarının Genel Kurultayını gölgede bırakmak istiyor.

- Sayın Ahmet, ulusal ve uluslararası katılımı göz önünde bulundurursak, Sofya
Şehir Mahkemesi bu kurultayı tescil edecek mi?

- Sofya Şehir Mahkemesi
ne kurultayın tescili için dün /15.02.2011/ başvuru yapıldı. Tescilin yapılmaması için hiçbir sebep yok. Dediğiniz gibi hem ulusal, hem uluslararası arenada ilgiyi göz önünde bulundurursak, bununla beraber delege sayısını, yani rakam olarak ciddi manada katılımı göz önünde bulundurursak, buna ilaveten çok düzenli, tertipli ve Müslümanların bunu bizzat talep etmesi, bu sorunun çözümünü istemesi bizi hakikaten umutlandırıyor. Sofya Şehir Mahkemesi’nin sağduyuyla ve kanuna uygun olarak hareket ederek bu kurultayı tescil edip Müslümanlar arasında suni olarak yaratılan bu parçalanma gündemini ortadan kaldırmasını bekliyoruz.

- Kurultayı engellemek için Nedim Gencev savcılığa başvuracağını bildirmişti. Son aldığımız bilgilere göre, Kırcaali bölgesindeki delegeler kurultay günü Kırcaali Emniyeti adına
sahte davetiyeler almış. Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

- 1990 yılından beri bir kurultay yapılıp da Gencev tarafından savcılığa verilmeyeni yok. Hepsi oradan geçiyor. Çünkü onun zaten başka bir işi de yok. Bu bakımdan
bu bizim için yeni bir haber değil. Ama diğer değindiğiniz konuyu ben Cuma akşamı öğrendim. Aslında umut ettiğim Bulgaristan Emniyeti, bu işin arkasını bırakmayacak. Polis adına imza yetkisini kullanarak, birilerine kurultay saatinde polise gelme davetiyesi gönderen kişinin kim olduğunun öğrenilmesini bekliyoruz. Asıl bu bize değil, Bulgaristan İçişleri Bakanlığına (MVR) ve Emniyetine yapılan büyük bir hakaret, büyük bir saygısızlıktır.

Söyleşi: Resmiye MÜMÜN

16 Şubat 2011, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi


Няма коментари:

Публикуване на коментар