неделя, 7 януари 2024 г.

Tiyatro Müdürü İgnatov: Kadriye Latifova Sahnesi Oyuncuları Aktif Çalışıyorlar




-Sayın İgnatov, Kadriye Latifova Sahnesi oyuncuları şu anda nasıl çalışmalar yürütüyorlar?

-“Yamyam Kadın” temsilinde Kadriye Latifova Sahnesi’nde yer alan üç aktör oynuyor-Rahim Rakıp-Raka, Sevgül Kardamova ve Leman Saledin. Bu onların profesiyonelliğini geliştirmeleri için güzel bir fırsat. Şu anda eski Türk tiyatrosu oyuncuları Panço Pançev’in  “Ştrıklitsa” (Büvelek) oyununun provalarını yapıyorlar.  O, bir müzikal temsil olup Türkçe ve Bulgarca oynanacak, ayın sonuna kadar prömiyerini düşünüyoruz.  Bu günlerde “Balkanlar Gülüyor” adı altında büyük bir temsilin hazırlığına başlıyoruz. “Kadriye Latifova” solistlerine ve bale grubu oyuncularına ön vereceğiz. Tahminen temsili 27 Mart Uluslararası Tiyatro Günü’nde sunacağız. Tek sözle, Kırcaali tiyatrosunda kalan eşki Kadriye Latifova Tiyatrosu’nun tüm yaratıcı grubu aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. “Türk Halk Masalları”nı oynamaya devam edeceğiz. Oyunu bölgede ve Türkiye’de festivallerde sahneleyeceğiz. Görüldüğü gibi,  konuşulanların aksine, “Kadriye Latifova” yaratıcılarının hepsi etkin olarak faaliyetini sürdürüyorlar ve tiyatrodan uzaklaştırıldıkları doğru değildir. Reform üzere sadece idari ve teknik personel sınırlandırıldı.  

-“Ştrıklitsa” hakkında biraz bilgi verir misiniz?

-“Kalpaklar Masalı”, Pançev’in en  güzel piyeslerinden biridir. Türkçe’ye tercümesi çok başarılı oldu. Önceden “ Kalpaklar Masalı “ olarak oynanan piyes, şimdi “Ştrıklitsa” şeklinde sunulacak. Bence Kadriye Latifova Sahnesi’nin genç aktörleri ve solistleri  oynayacağı için çok güzel bir temsil olacak. Zaten onun Türkiye tiyatro festivallerinin programına girmesinini umit ediyoruz.

-Türkiye tiyatro sanatçıları ile ortak çalışmalarınız olacak mı?

-Türkiye’nin en iyi Türkçe-Bulgarca tercümanlarından biri olan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim ile ileride ortak yaratıcı projeleri geliştirmek  üzere görüşme yaptık. Bizim önceden oynadığımız  “Çiğ” piyesinin tercümesi ona aittir. Ondan en güzel Bulgarca tercümesi olan Türk piyesleri  sunmasını bekliyoruz. “Çiğ”nin müellifi Tuncer Cücenoğlu ile de iş birliğimizi sürdüreceğiz. Yani Türkiye sanatçıları ile ortak çalışmalar eskiden olduğu gibi tüm hızla devam ediyor.

-Bu sezonda öngörülen başka projeler var mı?

-Tabii ki. Bizleri ciddi çalışmalar bekliyor. Dokuz kişilik bale grubu, Maya Gabrovska’nın yönetmenliğinde tamamen folklor üstüne tek başına temsil gerçekleştirmek istiyor. Koreografi çalışmalar başlıyor. Folklor dedimse, Türk, Bulgar ve Balkan halk müziği söz konusudur. Geçen hafta bale grubunun durumunu gözden geçirdik ve ciddi çalışmalar yaptığını tespit ettik.  Rahat iş için uygun şartlar yarattık. Çünkü daha önceden bale oyuncularının soğukta, gereken takım elbiseleri olmaksızın dans ettiklerini biliyoruz. Onların başarı gösterebilmeleri  için ihtiyaçlarını giderdik. Tekrar belirtmek isterim ki, medyalarda öne sürülen  Kadriye Latifova Devlet Müzikal Dram Tiyatrosu’nun Dimitır Dimov Dram ve Kukla Tiyatrosu ile birleştirilince eritildiği görüşlerini kabul etmiyoruz. Bence bunu söyleyenler yanılıyorlar ve böylece toplumu yanıltıyorlar. Üstelik bu kişiler dürüst olmayıp aktif çalışan eski Türk Tiyatrosu oyuncularına bir nevi çalışmıyorlar diyorlar, dolayısıyla hakaret etmiş oluyorlar. Ayrıca yerli profesiyonel müzisyenleri bir araya toplayarak Orhan Murad yönetmenliğinde orkestrayı canlandırmak niyetindeyiz.

- Kırcaali bölgesindeki belediyelerin birleşip bir Türk tiyatrosu kuracakları duyuruldu. Bu durum sizde endişe yaratıyor mu?

-Hiç can sıkmıyorum, çünkü bu çok güze bir fikir. Kötü olan şu ki, Kadriye Latifova Tiyatrosu’nun diğer tiyatroyla birleştirilmesine kontradan doğan bir fikir olması. Ben kültür alanında kontra üzere çalışılmaması gerektiği kanaatindeyim. Yoksa bir tiyatro kurulması çok güzel bir olay ve biz ona elimizden gelenle yardım etmeye hazırız. Yeter ki, profesyonel sanatçılarla çalışılsın. Ben inanıyorum ki, kurucular bu tiyatroda canla başla emek verecek  kişiler bulacaklar. Umarım, Ömer Lütfi Türk Kültür Derneği çalışmalarını tekrar etmeyecekler. Çünkü ne kadar çeşitli yaratıcı gösterileri olursa, o kadar Türk kültürünün gelişmesi başarılı olacak. Önemli olan bu sanatçılar adına yapılsın.  

-Kadriye Latifova Sahnesi ile ilgili problemler ne?

-Biz önceden kurulan Türkiye ile iyi ilişkileri tüm zorluklara rağmen yeniden canlandırmak çabasındayız. Çünkü oradaki tiyatro çevrelerinde Kadriye Latifova Tiyatrosu’nun birleştirildiği değil de, kapandığı biliniyor. Biz ise, ürünümüzü satmak için Türk sahnelerinin yardımına muhtacız. Bunun için bugün Kırcaali’ye bir Türk tiyatrosunun müdürü geliyor. Tiyatroların birleşmesi bizim kararımız değildi, siyasi bir karardı. Bizim amacımız, Türk kültürünü yaşatmaya devam ederek , sözde değil, gerçekte Bulgaristan etnik modelinin Avrupa Birliği modeline uygun olduğunu dünyaya göstermektir. Bu bağlamda, izninizle bir parantez açayım, 26 Aralık Mogilyane’de (Kayaloba) köyünde gerçekleşen Türkan Bebeği Anma Töreni’nde gösterimiz için çok yüksek not aldık. Gerek belediye başkanları, gerek milletvekilleri ve halktan seyirciler bizi kutladılar. Bu bizi sevindiriyor ve daha nice başarılı ürünler sunmaya teşvik ediyor.

-Tiyatro salonunun devamlı dolu olmasını nasıl başaracaksınız?

-Herkesin bildiği gibi Kırcaali halkı şehri terk etmeye devam ediyor ve tiyatro salonları boşalıyor. O yüzden de biz çok yolculuk yapıyoruz ve birçok temsilleri başka sahnelerde oynuyoruz. Biz genç oyuncularımızın yetişmelerine yardımcı oluyoruz.  Geçen gün Teodor Kukov’un rejisör olarak mezun olduğu temsilinde olduğu gibi Kırcaali seyircisine salonlarımızı doldurmasını diliyorum. Ondan önce Atanas Atanasov, onu rejisör kılan diplom temsili sunmuştu. Aynı şekilde eski Türk tiyatrosu ekibinden bir sanatçıyı da rejisör olarak hazırlama niyetindeyiz. Amacımız kendi kadrolarımız olsun.

-Bir medyada Kırcaali tiyatrosunun 2011 yılından itibaren taksimli bütçe üzere finanse edilmesinde kapanma tehlikesi yaşayacağını söylüyorsunuz.  Bunu açıklar mısınız?

-Bütçenin taksimlenmesi için ölçütler oluşturulup hükümet tarafından kabul edilmesi bekleniliyor. Tiyatromuzun maliyet borcu olmadan 2010 yılını kapatması, borcu olan başka tiyatrolara kıyasla  güzel bir olay. Kadriye Latifova Tiyatrosu’nun bazı borçlarını ödememiz önemli idi. Şimdi şubat ayına kadar maaş konusunda rahatız. İstemler yürürlüğe girince meslektaşlarla bir çözüm arayacağız. Bizim üç bölümümüz var: Dram, Kukla ve  Kadriye Latifova Sahnesi.  Razgrad (Hazargrad) ve Kırcaali Türk tiyatroları daha birkaç ay önce diğer tiyatrolarla birleştirildi ve bence onlara taksimli bütçe sistemine geçirmek için bir yıl ek süre verilmesi gerekli. Çünkü etkin oldukları halde bu bölümlerin çalışması ölçülebilecek. Bu şartlar göz önünde bulundurulmazsa, Kırcaali tiyatrosunun bir bölümü zorluk çekecek ve ekibinde sınırlama yapılmasını kılacak. Bu yüzden hükümetin Bulgaristan’da eski Türk tiyatrolarıyla ilgili özel karar alması mantıklı olacak.

Söyleşi: Resmiye MÜMÜN

17 Ocak 2011, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi 

2 Şubat 2011, Kırcaali Haber Gazetesi 

Няма коментари:

Публикуване на коментар